donderdag 22 juli 2010

Yellowstone NP


Vandaag onze eerste dag Yellowstone, we plannen tot aan Old Faithfull te rijden en dan nog Norris Geyser Bassin mee te nemen in de late namiddag. De dag begint mooi: volle zon. We zijn nog maar pas het park binnen als we al Wapiti’s zien. Aan Old Faithfull parkeren we op een enorme parking waarvan we denken dat die nooit vol zal raken. We wandelen het infocenter binnen maar hebben geen tijd om rond te kijken: Old Faithfull zal nu spuiten. En inderdaad, enkele ogenblikken later staan we tussen honderden toeristen minuten lang te kijken naar zijn uitbarsting. Nogal wat anders dan de enkele seconden durende uitbarsting van Geysir en Strokkur in IJsland. Als we verder wandelen in het Geyser gebied van Old Faithfull vinden we IJsland in zijn geheel wel beter. Het is er veel ruwer, je voelt er je als mens veel nietiger dan hier. Tussen de dennen zien we de Mountain Bluebird in zijn mooie blauwe kleuren fladderen. We denken veel te laat aan te komen bij de Riverside Geyser, maar we zien nog vele toeristen zitten wachten op de uitbarsting. Wij bezoeken eerst nog de Morning Glory Pool en gaan dan vol bewondering genieten van de 20 minuten durende uitbarsting van de Riverside Geyser. In feite hebben we geluk want tussen 9 uur 20 en 1 uur 20 moet ook de Grand Geyser uitbarsten en het is nu al 11 uur 30 terwijl hij nog niet uitgebarsten is. We wachten een halfuur maar dan besluiten we toch om voort te maken. Misschien is die ook wel één of twee uur in vertraging en we hebben nog veel te doen vandaag. Ondertussen is het koppen lopen geblazen in de omgeving van Old Faithfull. En terug aan de auto zien we dat de parking goed volgelopen is. We zijn blij dat we aan de auto zijn, want inmiddels is het zwaarbewolkt met een koude wind en boven de 2000 m laat zich dit voelen.


Onze volgende stop is Black Pool Basin waar we vooral de Emerald Pool willen zien. Daarna rijden we richting Biscuit Basin waar we de Sapphire Pool willen zien. Deze warmwaterbronnen hebben alle kleuren van de regenboog, van geel tot blauw over groen en oranje. We bezoeken ook nog het Midway Geyser Basin en de Great Fountain Geyser voor we naar de Lower Geyser Basin  gaan. Daar zien we de kokende modder van de Fountain Paint Pot. Onderweg naar Norris Geyser Basin hebben we ook onze eerste waarneming van een Bizon.

Bij Norris Geyser Basin hebben we terug zon en deze maakt veel goed, want we verwachtten er meer van: alles ligt hier iets verder uit elkaar en de kleuren zijn minder intens. Toch wandelen we er meer dan een uur rond en zien er onder andere de Steamboat Geyser ligt pruttelen.

 Het is al na 20 uur als we terug in West Yellowstone zijn, waar we op verzoek van Danièle op zijn Amerikaans gaan eten: we trekken er de McDonald binnen voor een snelle hap.   Nadat we in Brooks de witte was gedaan hebben, doen we vandaag de gekleurde was.